Sunday 26 April 2015

Kabátec cca 1360

Ke kabátci jen pár obrázků ze Speculum humanae salvationis. Nevím, jestli nazývat pourpoint (to bych spíš považovala až vycpávaný trochu pozdější typ kabátce) nebo cotardie, ale o název až tak v tuto chvíli nejde. Rukopis Speculum humanae salvatonis z Westfálska je datovaný cca 1360 a přesně sedí na požadovanou dobu (a tím i na zamýšlený kabátec). Jsou zde vyobrazovány v podstatě tři druhy kabátců, pravděpodobně jde o běžný typ, velmi moderní upnutý a krátký střih a jejich kombinaci nebo možná nějaký přechodný typ. Pro zamýšlený kabátec budu používat právě tento přechodný typ, který má širší suknici ke kolenům, ale už je zapínaný po celé délce těla. Více už na konkrétních obrázcích.
1. První typ s širokou sukní, zapínaný jen na prsou, Speculum humanae salvationis, 1360, Něm.
2. Přechodný typ s širokou sukní, ale zapínaný po celé výšce, Speculum humanae salvationis, 1360, Něm.
3. Upnuté kabátce dlouhé těsně pod zadek, často s vykrajovaným okrajem a často i barevně půlený (mi-parti), Speculum humanae salvationis, 1360, Něm.
4. Zde několik pánů v upnutém kabátci, červený očividně už s vycpávkou na prsou, modrý vlevo půlený ze vzopované látky, žlutý naopak s širokými rukávy, Speculum humanae salvationis, 1360, Něm.

No comments:

Post a Comment