Wednesday 4 March 2015

Pruhované oděvy

Tentokráte něco málo k pruhovaným oděvům obecně. Z nálezů i vyobrazení si troufám tvrdit, že šlo o módu trvající po několik staletí, nejen ve vrcholném středověku. 
Záhadou pro mě zůstává "konstrukce" takového pruhovaného kousku. Teoreticky se nabízí v principu tři možnosti (nebo jejich kombinace) a to:
1. sešití z kousků látky
2. samotná látka je tkaná jako pruhovaná
3. výšivka nebo tisk.
Na vyobrazeních se nacházejí dva druhy proužkování, buď jde o poměrně široké pruhy stejné šířky nebo převažuje jedna barva a proužky druhou barvou jsou v ní tenké. U obou variant je určitě možná a dle nálezů i doložená pruhovaná látka sama o sobě. Oděv sešívaný z kusů se mi nepodařilo najít, ale snad i to je možná verze.
Pruhované nohavice se šikmými proužky, oděvy s vodorovnými pruhy. V Codexu Manesse jde vždy o kombinaci dvou barev. Ve Winchester bible nohavice se šikmými pruhy ve dvou odstínech modré. 
1. Codex Manesse, 1310 - 40, Něm.
2. Winchester bible, 1160 - 80, Angl. 
Cantigas de Santa Maria a vyobrazení hudebníků. Půlený (mi-parti) oděv s jednou vodorovně pruhovanou stranou.
3. Cantigas de Santa Maria, 1221 - 84, Šp.
Speculum humanae salvatonis, kde nacházíme množství pestře pruhovaných i kostkovaných textilií, zde čtyřbarevný pruhovaný surcotte a deka. Tady bych nepochybovala o tom, že už samotná látku musela být takto tkaná.
4. Speculum Humanae Salvationis, 1330 - 40, Rak.
V Saském zrcadle opět velké množství pruhovaných oděvů, zde prosté dvoubarevné cotte, na druhém obrázku uprostřed vícebarevné pruhované cotte a dvoubarevné nohavice.
5. Sachsenspiegel, 1350 - 75, Něm.
6. Sachsenspiegel, 1350 - 75, Něm.
Zde několik ukázek originálních materiálů, vše z pruhovaného tkaného materiálu. Nohavička bohužel pro mě neznámých barev, ale opět šikmo pruhovaná. Asi to souvisí se stříháním nohavic nakoso kvůli pružnosti materiálu - pak vždy pruhy "vyjdou" šikmo. Surcotte Marie Kastilské s jemnými proužky, oděv Jindřicha Lucemburského s širokými pruhy, v detailu vidět vytkávaný lví vzor v zeleném pruhu. Nakonec vlněné cotte z nálezů v Guddalu, kde se našly dva kusy různě pruhovaných oděvů v odstínech zelené, hnědé a žluté.
7. hedvábná pruhovaná nohavička, 13/14. stol, Něm.  
8. hedvábné surcotte infantky Marie Kastilské, 1235, Šp.
9. hedvábný oděv Jindřicha VII. Lucemburského, 1313, Něm.
10. detail vytkávaného pruhu na oděvu Jindřicha VII. 
11. vlněné cotte, 11. stol. Nor.

No comments:

Post a Comment